2011-08-12

halloumi med ljummen fänkål- och körsbärssallad samt körsbärsolja


det är härligt att laga mat ute, tittandes ut över hagen. till lunch idag stekte jag halloumiost och gjorde till det en ljummen fänkål- och körsbärssallad samt en körsbärsolja. halloumi och jordgubbar är ju för många bekant, men dessa körsbär (en brunbärsvariant) gav en liknande fruktig sötma och syrlighet, men något mer komplex smak. fänkålens subtila anissmak passade i sin tur väldigt bra till körsbären. jag började med att plocka och kärna ur bären. av saften som rann ur bären vid urkärningen gjorde jag en körsbärsolja genom att att blanda saften med olivolja och en nypa flingsalt. för första gången fick jag använda fänkål direkt ur landet! jag strimlade den tunt och blandade sedan strimlorna med lite av fänkålsdillen, toppen av fänkålen, som jag finhackat. strimlorna stekts i en skvätt olivolja tills de mjuknade något, men fortfarande hade en del krispighet kvar. jag lät bli att salta fänkålen eftersom halloumin har så mycket sälta, men tillsatte lite nymalen svartpeppar. jag stekte sedan halloumin. fänkålen och körsbären lades ut på tallrikarna, men för att att undvika att att hela anrättningen skulle blir rosa blandade jag inte om. avslutningsvis ringlade jag över lite av körsbärsoljan på halloumin.

Inga kommentarer: