2012-09-29

moussaka!


hösten är här! jag har varit sugen på moussaka i flera dagar. egentligen tror jag inte att jag ätit någon annan variant än skolbespisningens när jag var liten (om nu det verkligen kan kallas moussaka), men idén om en mustig ugnsrätt baserad på färs, potatis och aubergine har framstått som en riktig treat i regnet. och det var det.

jag utgick jag från vad som fanns hemma, så måtten är i vanlig ordning ungefärliga. jag använde en teflonform  på 20*30 cm. receptet räcker till minst 6 portioner.

moussakan består av tre delar; färsblandning, ostsås samt mellanlägg i form av tunt skivad potatis och aubergine. jag började med färsblandningen och gjorde ostsåsen och förberedde mellanlägget medan blandningen puttrande.

till färsblandningen behövs 600 gram quornfärs, 400 gram krossade ekologiska tomater, 1 stor gul lök, 1 vitlöksklyfta, olivolja, japansk soya, svartpeppar. stek färsen mjuk tillsammans med finhackad lök i rikligt med olivolja. krydda med soya, salt och nymald svartpeppar. tillsätt tomaterna och ytterligare lite olivolja. låt blandningen koka ihop på låg värme. pressa i vitlöksklyftan i slutet när du dragit blandningen från värmen då allt annat är klart.

till ostsåsen behövs 4 dl vispgrädde, 300 gram riven prästost, lite buljongpulver, salt, nymald svartpeppar och paprikapulver. värm upp grädden med buljong och kryddor. tillsätt osten. låt såsen puttra till smakerna gått ihop. såsen kan vara ganska salt eftersom både auberginen och potatisen kommer att läggas i formen råa.

till mellanlägget behövs en medelstor aubergine och 10 mellanstora rödskaliga potatisar som skivas tunt. auberginen behöver inte saltas ut och jag använde tvättade potatisar som jag inte skalade.

när alla delar är klara, varva potatisskivor, färs, aubergine och ostsås i formen. tryck till alltihop med en stekspade. ställ in i ugnen på 200 grader i 30 minuter. ta ut och toppa med ytterligare riven ost och ställ in i ytterligare 30 minuter. ät och njut!

*moussakan på bilden är kylskåpskall och ser därför torr ut, vilket den inte är uppvärmd.

hitta fler matbloggar att inspireras av på matbloggar.net.

Inga kommentarer: