2011-02-21
vegburgare med stekta körsbärstomater, friterade lökringar och rhode island-sås
till den här rätten behövs vegburgare, riven cheddarost, körsbärstomater, gul lök, mjöl, ägg, ströbröd, créme fraîche, majonnäs, chilisås salt, peppar och en skvätt konjak. börja med rhode island dressingen genom att blanda två delar créme fraîche med en del majonnäs, chilisås, salt och peppar efter smak samt lite konjak. låt stå i kylskåp. skär upp löken i ringar. lägg dem i en skål och strö över mjöl. ta sedan bort det överflödiga mjölet. vispa upp ett ägg och häll i. blanda försiktigt och strö därefter i så mycket ströbröd att ringarna går att sära från varandra. stek burgarna på medelvärme tills de är genomstekta. strö över riven cheddarost och låt stå på eftervärmen. lägg halverade körsbärstomater vid sidorna. fritera lökringarna i olja i en tjockbottnad stekpanna och se till att ha ett lock i närheten. servera med spenatblad.
kesoplättar med kokos och vanilj, vispad grädde och blåbär
ett alternativ till de amerikanska pannkakorna när det är dags för lyxfrukost. till plättarna behövs ett paket neutral keso, två ägg, ungefär en matsked dinkelmjöl, ungefär tre matskedar ekologiska kokosflingor, och en knivsudd vaniljpulver. blanda alla ingredienser i en bunke och vispa smeten slät med stavmixer. värm smör och olja i en stekpanna och klicka ut smeten. plättarna blir finare om de steks på lägre temperatur under lite längre tid, än hastigt på en het temperatur. servera med lättvispad grädde, blåbär och riven kokos.
panerad tofu med spenatcurry
en mild, men samtidigt kryddig liten rätt. till den panerade tofun behövs ett paket tofu, ett ägg, en skvätt grädde, mjöl och ströbröd.skiva tofun i halvcentimeter tjocka skivor. vänd i mjöl, doppa i äggblandningen och lägg därefter i ströbröd. till spenatröran behövs fryst eller färsk bladspenat, en fint skivad gul lök, vispgrädde, färsk chili, vitlök, färsk ingefära, madrascurry, spiskummin, gurkmeja och paprikapulver. hetta upp olja och stek lök, vitlök och kryddor. när löken blivit mjuk, lägg i bladspenaten. låt blandningen koka ihop tills spenaten är mjuk. stek under tiden tofun i riktigt med smör blandat med olja för att kunna hålla en hög temperatur utan att det bränner. en festlig vardagsrätt som värmer gott i kylan.
ugnsstekt quornfilé med ädelostsås och haricot verts
förutsatt att alla ingredienser finns hemma är detta riktig snabbmat som dessutom mättar bra. lägg lite olivolja i en ugnsform och därefter önskat antal frysta quornfileér. det är bra om formen inte är för stor. häll därefter rikligt med vispgrädde, en skvätt grönsaksfond, salt, svartpeppar, färskpressad citron och eventuellt lite riven mild ost. smula därefter i valfri mängd grönmögelost - här användes saint agur, vilket blev väldigt bra. blanda runt med sked och ställ sedan in i ugnen i c:a 20 minuter. haricot vertsen kokas al dente i lättsaltat vatten och blandas sedan med en klick smör. receptet fungerar lika bra med kyckling.
zucchini- och halloumibiffar med kryddig tomatröra
detta stod på menyn i lördags då det var melodifestival- och gaygalakväll som avnjöts i en god väns sällskap. de milda squashbiffarna får karaktär av den salta halloumin. till tio biffar behövs ett paket halloumi, två ägg och en medelstor squash, en halv hackad röd chili, en matsked dinkelmjöl, salt och svartpeppar från kvarn. den kryddiga tomatröran är en enkel variant av en spansk tomate frito och är väldigt god att servera till. till den behövs ett paket ekologiska krossade tomater, en eller ett par vitlöksklyftor, en knippe bladpersilja, en halv röd chili, en skvätt grönsaksfond, salt och svartpeppar efter smak samt rejält med olivolja. röran blir godare ju längre den får puttra, så den är bra att börja med. hetta upp olja i en stekpanna så att botten täcks. lägg i fint skivad vitlök, hackad chili, och hackad bladpersilja. slå sedan i tomaterna och rör om och se till att den sjuder. när röran är på gång är det lagom att börja med biffarna. grovriv squashen och krama ur så mycket av vattnet som möjligt. grovriv halloumin och blanda med den urkramade squashen. blanda i äggen, chilin, kryddorna och mjölet. smält smör och olja i en stekpanna och klicka i biffsmeten. när kanterna fått ordentligt med färg är det lagom att vända. tomatröran börjar bli klar när olivoljan som bubblar upp är rödfärgad. smaksätt och låt koka ihop. till servering är det gott med en klick crème fraîche och eventuellt några ugnsgrillade potatisklyftor. *tips för överbliven tomatröra: stek några vegbullar/köttbullar och låt dem sedan koka en stund tillsammans röran. även här balanserar créme fraîche på ett bra sätt.
2011-02-12
överraskningschokladkaka med apelsin och rom
jag hör kanske till de få personer som nästan aldrig bakat en kladdkaka. detta blev en överraskningskaka till min flickvän. ikväll har vi med våra vänner firat att hennes avhandling är skickad till tryckning på arkiv förlag! det är en kaka med ganska intensiv chokladsmak, spetsad med sötsyrlig apelsin och bacardi. börja med att smörja och bröa en form med löstagbara kanter. gör sedan smeten genom att först röra ihop två ägg, två deciliter strösocker, en deciliter mörkt muscovadosocker, etthundrafemtio gram smält smör, en halv deciliter matolja, cest och saft från en apelsin samt en matsked rom. blanda därefter tre deciliter vetemjöl, sex rågade matskedar kakao, ett kryddmått vaniljpulver och en nypa salt i en bunke. sikta i dessa torra ingredienser i den smaksatta ägg- och sockerblandningen. blanda varsamt ihop till en smet, häll i formen och grädda i 200 graders värme i nedre delen av ugnen i cirka femton minuter. kakan på bilden blev dock tyvärr med sina arton minuter i ugnen i torraste laget (som en saftig sockerkaka) för en kladdkakevariant. medan kakan fortfarande var mycket varm ringlade jag över en matsked rom som snabbt absorberades. för att behålla så mycket fukt som möjligt lade jag ett ugnsfolie tätt emot kakan fram till att den skulle ätas. kakan serverades med lättvispad grädde och en cappuccino.
ugnstekt quornfilé med persilja, citron och chili
att ha en påse frysta quornfilér hemma sparar mycket kraft en trött vardag. dessa quornfilér har snabbmarinerats i olivolja, färskpressad citron, japansk soja, salt, svartpeppar, färskriven vitlök och lite honung och har därefter lagts i en teflonugnsform. såsen består av vispgrädde, riven prästost och grönsaksfond. innan formen ställdes in i ugnen ströddes finhackad bladpersilja och skivad röd chili över. filéerna behöver ungefär en kvart i ugnen på 200 graders värme.
tonfiskröra med franska smågurkor
ett perfekt mellanmål! en burk tonfisk, knappt en halv burk crème fraîche, ett par matskedar majonnäs, finhackande cornichons, rejält med starkt paprikapulver, flingsalt och svartpeppar. smakar mycket bra på en skiva rostat surdegesbröd.
2011-02-07
stekt halloumi med sesampotatis, citronpersiljesås och blodgrapefruktsallad
detta är en modifierad variant av första-dejten-middagen med min nuvarande flickvän. börja med att klyfta potatisen och lägga i en teflonform eller liknande. ringla över olivolja och krydda med salt, paprikapulver och sesamfrön. ställ in i ugnen på 200 grader i ungefär en halvtimme - gärna med grilleffekt i slutet. filea blodgrapefrukten. gör såsen genom att koka upp grädde med grönsaksfond. tillsätt hackad bladpersilja, pressad citron, salt, svartpeppar och lite honung. skiva halloumin och stek i en skvätt olivolja. pressa över citron och peppra när osten har lagts upp. den fileade, saftiga blodgrapefrukten bryter fint mot den salta, gummiaktiga osten och de krispiga potatisklyftorna.
min mammas fisk
rödspätta med kokt potatis och dillsås var en av mina absoluta favoriträtter när jag var liten. under besök i barndomshemmet i helgen passade jag förstås på att önska den här rätten. efter tretton års vegetarianism satt denna den här MSC-märkta rödspättan otroligt fint.
2011-02-02
romdoftande mango- och jordgubbskompott med vispgrädde och kokoskrisp
en mycket enkel och mycket god dessert med smak av sommar. tina fryst mango och frysta jordgubbar i en kastrull. jordgubbssmaken blir lätt dominerande så proportionerna bör vara två plus en del ungefär. när frukten blivit varm, strö över lite farinsocker och låt blandningen sjuda. pressa i lite lime för att ta fram smakerna. tillsätt därefter en rejäl skvätt rom. här använde jag bacardi black. efter att smakerna gått ihop ordentligt, dra av kompotten från plattan så att den svalnar av. vispa därefter grädden, till något över lättvispad nivå. fastheten i grädden tillsammans med temperaturen på kompotten är viktigt för att inte grädden ska smälta. toppa desserten med kokos och gärna finrivet limeskal. kokoskrispet görs genom att torrosta kokosflingorna gyllene och därefter tillsätta lite farinsocker och röra ner en klick smör. denna dessert blir förstås något helt annat om kompotten görs på färsk mango och färska jordgubbar, men i väntan på solen är detta ett bra alternativ.
2011-02-01
tacos med svart bönröra och två sorters tomatsalsa
i senaste dn söndag fanns ett intressant och inspirerande reportage om tacos. detta skapade en hel del tacosug här i huset, men det fanns inte riktigt tid att göra någon utvecklad mathistoria av det hela. istället fyllde vi små tortillas med tacokryddad quornfärs, svart bönröra och två sorters tomatsalsa. den svart bönröran gjorde jag genom att mixa ett paket svarta bönor (zeta) med en deciliter olivolja, saften från en halv lime, en halv finhackad röd chili, en pressad vitlöksklyfta och salt. tomatsalsorna var färdigköpta; en röd och en grön. den senare var santa marias tomatillo & green chili sauce. en mycket användbar nyupptäckt, men som med lite inspiration kan göras själv. före maten åt vi gratinerade nachoschips som enkelt gjordes genom att klicka salsa på chipsen, strö över lagrad ost och grilla på 200 grader i ugnen i fem minuter.
äggröra med rostade solrosfrön och smak av rökt chili
äggpremiär på bloggen! detta är egentligen ganska märkligt eftersom ägg är en av mina favoritråvaror. en frukost utan ägg är för mig en halv frukost. äggröra är ju en klassiker och efter lite experimenterande har jag kommit fram till följande recept. för en mild, krämig äggröra använder jag ett ägg, ungefär tre matskedar vispgrädde, en nypa salt och ett drag med svartpeppar från kvarnen. jag börjar med att blanda ägg och grädde relativt kraftig med en gaffel till en jämn smet. vid det här laget är det lagom att lägga en klick smör i stekpannan. därefter tillsätter jag salt och svartpeppar i smeten och blandar igen. när smöret är smält och börjat bubbla lite, men inte är brynt häller jag i smeten. därefter börjar jag röra, från ytterkanten och in med en silikonslickepott. så fort är genomrörd en gång och är det lagom att ta av den från värmen och lägga upp. det går otroligt fort och det är lätt att smeten stannar för mycket och röran blir till hackad omelett. i den varma pannan lägger jag sedan en näve solrosfrön och lite flingsalt för rostning. när fröna har fått färg häller jag dem över äggröran och droppar på tabasco med rökt chilismak.
cashewnötsbollar
smeten i skålen är grunden till smakrika cashewnötsbollar som kan ätas till exempelvis en god sallad, gärna med citrus i. ingredienserna till denna sats var två hundra gram cashewnötter, fyra ägg, en deciliter ströbröd, en halv färsk finhackad röd chili, två matskedar finhackad bladpersilja, en pressad vitlöksklyfta, en finhackad schalottenlök, salt, svartpeppar från kvarn och paprikapulver. nötterna mixades fint. därefter blandades ägg och ströbröd i och sedan resterande ingredienser samt kryddorna. smeten formades till små bollar som kokades i buljong. när bollarna flöt upp till ytan stektes de i smör och olja till de blev gyllenbruna. detta recept räcker till ett mindre hav av cashewnötsbollar så för två portioner och ett par matlådor kan receptet halveras.
senaps- och dillmarinerad lax
jag är väldigt förtjust i senap. det finns ju en sån otrolig mängd olika sorter och med olika smaksättningar. kosters sötstarka variant hör till mina favoriter. denna gång provade jag för första gången att göra en senapsmarinad till lax. marinaden går förstås lika bra att göra på köpt senap, men denna gång blandade jag senapen själv med hjälp av colman's senapspulver. lika delar pulver och vatten blandas och därpå tillsätts ättika, socker och salt. det blev en god, dock väl stark senap. själva marinaden bestod av en deciliter olivolja av mildare slag, saften från knappt en halv citron, två matskedar senap, tre matskedar hackad dill, salt och svartpeppar. marinaden räckte till fyra laxbitar. laxen marinerades i påsar med två bitar i varje. laxen började tillagas redan i marinaden och i ugnsvärme på 200 grader är tio minuter max. laxen serverades med en klick potatisstomp.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)