2011-01-15

chokladdoppade filodegsrullar med pistage- och valnötsfyllning


den här desserten avslutade en mycket fin middag i lika fint sällskap. förrätten bestod av friterade aubergineskivor och fetaostyoghurt, varmrätten av tabbouleh och ugnsstekta quornfiléer i marinad med smak av rökt chili samt en mynta- och vitlöksyoghurt och desserten av dessa små filodegsrullar. inspirationen var den klassiska baklavan, men tanken var att göra en mindre komplicerad och söt dessert. följdaktligen gjorde vi en pistage- och valnötsblandning genom att mixa ungefär två deciliter skalade pistagenötter (med det torra höljet borttaget), en deciliter valnötter, hundra gram smör och runt en halv deciliter socker. blandningen rullades in i filodeg som gräddades på 225 grader i ungefär tio minuter. rullarna var små, cirka sju-tio centimeter långa. till detta gjorde vi en chokladkräm bestående av hundra gram sjuttioprocentig choklad och ett par matskedar smör som smältes ihop på låg värme i en kastrull. en dessert med lyxkänsla som avnjöts med en kopp cappuccino och en whiskey. något som jag skulle vilja prova är att ha lite apelsincest i nötfyllningen, för att få en extra dimension.

Inga kommentarer: