2011-01-07
hallon- och chokladmarmelad
den här marmeladen - ibland kallad lady marmalade - gav jag till en kollega som present på hennes disputationsdag. den är mycket enkel att göra, men känns samtidigt exklusiv i smaken vilket gör att den passar utmärkt som gåva. till 5 deciliter sylt går det åt 0,5 kilo frysta hallon, cirka 4 deciliter muscovadosocker och 75 gram mörk choklad. gör sylten genom att blanda hallon och muscovadosocker i en kastrull. låt blandningen sjuda i ungefär en kvart, och skumma när det behövs. ta bort kastrullen från plattan när blandningen kokat ihop och rör i hackad choklad. efter att sylten svalnat något kan den slås upp i lufttäta, desinficerade burkar. sylten fungerar till exempel på ostbrickan, på pannkakorna eller uppvärmd som sås på en klick vaniljglass.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
2 kommentarer:
just den fina burken på bilden gick snabbt åt som pålägg till scones under vintern - mycket lyxiga scones...
om det är någon gång man förtjänar riktig lyx så är det efter disputation! kul att marmeladen föll i smaken :-)
Skicka en kommentar