2011-01-23

kanelpudrade amerikanska pannkakor med grädde och kompott på blodapelsin


amerikanska pannkakor är en återkommande söndagsbrunch i vårt hushåll. till sex mindre pannkakor behövs 2,5 dl dinkelmjöl, 2 msk socker, 1,5 tsk bakpulver, 2/3 tsk salt 1,5 dl mjölk, 2 ägg och 35 g smält, svalnat smör. de torra ingredienserna blandas och därefter tillsätts  övriga ingredienser. för att få fluffiga pannkakor, är det bra att låta smeten vila innan den klickas i pannan. det blir godast att steka i smör, men för att hålla temperaturen nere något går det att blanda med lite matolja. tillbehören går förstås att variera i oändlighet. idag hade vi blodapelsin hemma och av dessa gjorde vi en enkel kompott genom att filea två apelsiner och låta dem koka upp med lite socker. för att balansera sötman och få apelsinsmaken mer intensiv tillsattes en skvätt citronsaft i slutet. en extra smakbrytning fick vi när vi pudrade kanel över pannkakorna.

Inga kommentarer: