2011-02-02

romdoftande mango- och jordgubbskompott med vispgrädde och kokoskrisp


en mycket enkel och mycket god dessert med smak av sommar. tina fryst mango och frysta jordgubbar i en kastrull. jordgubbssmaken blir lätt dominerande så proportionerna bör vara två plus en del ungefär. när frukten blivit varm, strö över lite farinsocker och låt blandningen sjuda. pressa i lite lime för att ta fram smakerna. tillsätt därefter en rejäl skvätt rom. här använde jag bacardi black. efter att smakerna gått ihop ordentligt, dra av kompotten från plattan så att den svalnar av. vispa därefter grädden, till något över lättvispad nivå. fastheten i grädden tillsammans med temperaturen på kompotten är viktigt för att inte grädden ska smälta. toppa desserten med kokos och gärna finrivet limeskal. kokoskrispet görs genom att torrosta kokosflingorna gyllene och därefter tillsätta lite farinsocker och röra ner en klick smör. denna dessert blir förstås något helt annat om kompotten görs på färsk mango och färska jordgubbar, men i väntan på solen är detta ett bra alternativ.

Inga kommentarer: