2013-06-28

flädersaft med smak av sommar


jag dricker väldigt sällan saft, men hemmagjord flädersaft betyder sommar för mig. inte ens ekologiska sorter jag provat går riktigt att jämföra med hemmagjord, även om de också kan vara bra. nu har vi dessutom turen att ha fläderbuskar precis inpå lägenhetsknuten.

dessa ingredienser räcker till drygt en liter (mycket) koncentrerad saft: tjugo nyplockade rejäla fläderblomklasar, två stora citroner, 7.5 deciliter vatten, 0.75 kg strösocker och 25 gram citronsyra. om du föredrar en sötare saft, minska på citronen.

börja med att rensa blomklasarna från småkryp. tvätta citronerna, skala av dem skalet och skiva dem. lägg blomklasarna och citronskivorna i en bunke som rymmer tre-fyra liter. koka upp vattnet och rör ner sockret. dra kastrullen från värmen när sockret lösts upp, rör i citronsyran. häll den varma vätskan över blomklasarna och citronerna, rör om.

plasta om bunken ordentligt och låt saften dra i kylen i ungefär fyra dagar. sila av saften med hjälp av en handduk och häll upp i flaskor som förvaras kallt. saften går utmärkt att frysa och spara.

flädersaft är inte bara en god dryck, utan den funkar fint att använda i drinkar, efterrätter eller att marinera bär i - fler fläderrecept kommer!

grundrecept från allt om mat.

Inga kommentarer: