2013-06-26

rustik soppa för en grå dag


idag är molnen grå och regnet hänger i luften. då blir jag genast sugen på värmande mat som känns lite tröstande och den här soppan uppfyller kravet.

för att göra soppan behövs nypotatis, morötter, färsk vitkål, gul lök, någon slags korv/sojakorv, bladpersilja, buljong, grädde, lagerblad, paprikapulver (gärna en sort med lite hetta), salt och svartpeppar och svartpepparkorn.

börja med att skrubba potatis och skala morötter och skär i grova bitar. koka dem i buljong med lagerblad och svartpepparkorn. lägg i grovt skuren gul lök när några minuter av koktiden återstår.

skär korven i bitar och stek så att den får en fin yta. här använde jag tellicherry, en svartpepparkorv med 90% kötthalt (gris). riv vitkålsbladen grovt och hacka bladpersiljan.
 
när grönsakerna blivit mjuka men inte helt klara, häll av en del av buljongen och tillsätt grädde efter smak. krydda med salt, svartpeppar och paprikapulver.

lägg samman grönsakssoppan med korven. jag hade en stor stekpanna och hällde i soppan där, lät den puttra ihop och redde upp den lite. lägg allra sist i vitkålen och bladpersiljan, då behåller de sina färger.

jag ser redan fram emot resterna!

Inga kommentarer: