2010-12-27

mozartkulor med pistage


mozartkulor hör till mina favoriter vid jul. dessa nougat- och marsipanbollar är ytterst tillfredsställande, nästan som en liten dessert i sig. börja med att skära kylskåpskall nougat i små kuber. tryck hastigt till hörnen på kuberna så att de nougaten får så rund form som möjligt. gör kulorna genom att slå in varje nougatboll i ett tunt lager marsipan. doppa sedan kulorna i smält mörk choklad. jag brukar rulla kulorna i hackade pistagenötter för en extra smakdimension. det torra höljet på pistagenötterna ska tas bort innan nötterna hackas. mozartkulor går att variera på olika sätt. istället för marspian går det att använda mandelmassa. marsipanen/mandelmassan kan också smaksättas med konjak. kulorna kan doppas antingen i mörk choklad eller mjölkchoklad. tänk på att mozartkulor är ett ganska mäktigt godis så gör inte kulorna för stora. 200 gram nougat bör räcka till ungefär 30 kulor.

Inga kommentarer: