2011-01-01

chokladmousse på jordgubbs- och apelsinspegel


en riktigt läcker dessert! moussen är baserad på mörk choklad, grädde och äggula. råvarorna var rumstempererade vid tillagningen. chokladmoussen gjordes genom att smälta 70 gram choklad i ett vattenbad. chokladen ställdes av. därefter lättvispades två deciliter vispgrädde. en äggula rörs ner i chokladen och därefter blandas choklad- och äggsmeten i grädden. moussen krävde ordentlig omrörning för att bli slät. den ställdes därefter i kylskåpet ett par timmar för att sätta sig. jordgubbs- och apelsinsåsen gjordes genom att låta ungefär en deciliter frysta jordgubbar koka upp med lite vatten, ett par matskedar muscovadosocker och en matsked vitt socker. därefter tillsattes saft från en fjärdedels apelsin. vi gjorde en ganska syrlig sås, men muscovadosockret gav samtidigt en komplex sötma. till servering lade vi en sked ljummen fruktsås på ett fat. äggformade kulor av chokladmoussen formades med hjälp av en matsked värmd under rinnande vatten. för extra garnering skrapades överbliven choklad till chokladflarn  med en vass kniv. receptet räckte till 4-5 moussekulor.

Inga kommentarer: