2011-01-01

pumpasoppa med surdegsbrödsskiva och rostat vitlökssmör


inspirationen till den här soppan kommer från gordon ramseys julprogram och vad som gör den så god är att ingredienserna rostas i ugn innan själva soppan görs. vi använde en stor muskatpumpa som först skars på mitten och sedan delades i flera mindre bitar utan att skalet togs bort. en del av pumpakärnorna togs ur pumpan, sköljdes i vatten och rostades i torr stekpanna med lite flingsalt för att användas som tillbehör till soppan. pumpan gneds in med färsk vitlök och över ringlades olivolja. rikligt med salt ströddes över. med pumpan in i ugnen följde också röd paprika, små gula lökar, halverade vitlökar och rikligt med färsk timjan. grönsakerna grillades till pumpan var mjuk och alltsammans fått lite färg. väl ute ur ugnen gröptes fruktköttet ur pumpaskalen och lades i en stor gryta tillsammans med paprikan, löken och några av vitlöksklyftorna. grönsakerna kokades upp med vatten, buljong och ett gott vitt vin. soppan mixades slät med stavmixer, varpå vispgrädde tillsattes. soppan smakades av med salt. till soppan åt vi surdegsbröd med ett rostat vitlökssmör som vi gjorde med några av de överblivna vitlöksklyftorna.

Inga kommentarer: