2011-02-12

överraskningschokladkaka med apelsin och rom


jag hör kanske till de få personer som nästan aldrig bakat en kladdkaka. detta blev en överraskningskaka till min flickvän. ikväll har vi med våra vänner firat att hennes avhandling är skickad till tryckning på arkiv förlag! det är en kaka med ganska intensiv chokladsmak, spetsad med sötsyrlig apelsin och bacardi. börja med att smörja och bröa en form med löstagbara kanter. gör sedan smeten genom att först röra ihop två ägg, två deciliter strösocker, en deciliter mörkt muscovadosocker, etthundrafemtio gram smält smör, en halv deciliter matolja, cest och saft från en apelsin samt en matsked rom. blanda därefter tre deciliter vetemjöl, sex rågade matskedar kakao, ett kryddmått vaniljpulver och en nypa salt i en bunke. sikta i dessa torra ingredienser i den smaksatta ägg- och sockerblandningen. blanda varsamt ihop till en smet, häll i formen och grädda i 200 graders värme i nedre delen av ugnen i cirka femton minuter. kakan på bilden blev dock tyvärr med sina arton minuter i ugnen i torraste laget (som en saftig sockerkaka) för en kladdkakevariant. medan kakan fortfarande var mycket varm ringlade jag över en matsked rom som snabbt absorberades. för att behålla så mycket fukt som möjligt lade jag ett ugnsfolie tätt emot kakan fram till att den skulle ätas. kakan serverades med lättvispad grädde och en cappuccino.

Inga kommentarer: