2011-02-21

zucchini- och halloumibiffar med kryddig tomatröra


detta stod på menyn i lördags då det var melodifestival- och gaygalakväll som avnjöts i en god väns sällskap. de milda squashbiffarna får karaktär av den salta halloumin. till tio biffar behövs ett paket halloumi, två ägg och en medelstor squash, en halv hackad röd chili, en matsked dinkelmjöl, salt och svartpeppar från kvarn. den kryddiga tomatröran är en enkel variant av en spansk tomate frito och är väldigt god att servera till. till den behövs ett paket ekologiska krossade tomater, en eller ett par vitlöksklyftor, en knippe bladpersilja, en halv röd chili, en skvätt grönsaksfond, salt och svartpeppar efter smak samt rejält med olivolja. röran blir godare ju längre den får puttra, så den är bra att börja med. hetta upp olja i en stekpanna så att botten täcks. lägg i fint skivad vitlök, hackad chili, och hackad bladpersilja. slå sedan i tomaterna och rör om och se till att den sjuder. när röran är på gång är det lagom att börja med biffarna. grovriv squashen och krama ur så mycket av vattnet som möjligt. grovriv halloumin och blanda med den urkramade squashen. blanda i äggen, chilin, kryddorna och mjölet. smält smör och olja i en stekpanna och klicka i biffsmeten. när kanterna fått ordentligt med färg är det lagom att vända. tomatröran börjar bli klar när olivoljan som bubblar upp är rödfärgad. smaksätt och låt koka ihop. till servering är det gott med en klick crème fraîche och eventuellt några ugnsgrillade potatisklyftor. *tips för överbliven tomatröra: stek några vegbullar/köttbullar och låt dem sedan koka en stund tillsammans röran. även här balanserar créme fraîche på ett bra sätt.

Inga kommentarer: